CVS/ME: Maria distel, herstelt maar versnelt niet

Maria distel, in het Engels Milk Thistle, wordt al duizenden jaren gebruikt bij de behandeling van zeer uiteenlopende lever en spijsverteringsstoornissen. Maria distel bevat een groep flavonolignanen genaamd silymarine. Deze silymarinegroep bestaat voor 50 - 70% uit silybine, maar bevat ook silandrine, silychristine en andere flavonolignanen. Silybine, ook wel silybinine genaamd, is de belangrijkste werkzame stof van maria distel. Maria Distel kan met name gebruikt worden voor de bescherming en het herstel van lever en nieren maar niet voor versnelling van het ontgiftingsproces.

Alle artikelen en behandelingsprotocollen zijn volgens het zelfzorg principe geschreven. Bij zelfzorg is niet de arts of specialist maar de patiënt verantwoordelijk voor het correct uitvoeren van de behandeling. Toch adviseer ik patiënten om bij gezondheidsklachten eerst een arts te raadplegen. Een juiste diagnose is ook bij een zelfzorgtraject van onschatbare waarde. Als u reeds onder behandeling bent van een arts overleg dan met uw arts voordat u voedingssupplementen gaat gebruiken.

Copyright © 2007 - pilliewillie.nl

Beschermen en herstellen van lever en nieren

Maria Distel beschermt en herstelt beschadigingen van de lever en de nieren

Silymarine beschermt en herstelt de lever en de nieren

Wetenschappelijk onderzoek (username: pilliewilliekoerier, password: koerier) dat de laatste 20 jaar is uitgevoerd met silymarine toont aan dat silymarine inderdaad over lever beschermende en lever herstellende eigenschappen beschikt. Sonnenbichler en Valenzuela hebben in 1999 aangetoond dat silymarine ook de nieren beschermt tegen beschadiging door toxines. Volgens dit onderzoek versnelt silymarine ook het herstellingsproces van de nieren. Silymarine zou volgens deze onderzoekers daarom ingezet kunnen worden na een chemotherapie (kankerbehandeling) om op deze wijze lever en nieren beter te laten herstellen.

Een literatuuronderzoek dat werd uitgevoerd door Skottova en Kreeman en in 1998 werd gepubliceerd geeft aan dat de leverbeschermende werking van silymarine waarschijnlijk te danken is aan de
  • sterke anti-oxidant werking,
  • het stabiliserende effect dat silymarine heeft op levercelmembranen (lever celwanden) en
  • het stimulerende effect van silymarine op de groei van levercellen.
Ook komt in dit literatuuronderzoek duidelijk naar voren dat silymarine een gunstig effect heeft op de productie van cholesterol door de lever. LDL (de slechte cholesterol) wordt verlaagd en HDL (de goede) wordt verhoogd. Silymarine kan daarom uitstekend ingezet worden bij hypercholesterolamia, een erfelijke leverziekte met extreem hoge cholesterolniveaus. Silymarine kan niet gebruikt worden om te traag verlopende ontgiftingsprocessen te versnellen. Het is eerder een middel dat de lever beschermt en helpt te herstellen. Silymarine is een “hersteller” geen “versneller”!! Salmi en Sarna hebben in een dubbel blind onderzoek waaraan ruim 100 leverpatiënten (voornamelijk door overmatig alcohol gebruik) aan meededen aangetoond dat silymarine effectief gebruikt kan worden voor het herstel van leverbeschadigingen. Dit kon worden aangetoond met behulp van het standaard leverenzymen onderzoek (SGPT, ALAT).

Onderzoek dat uitgevoerd werd door Hikino toont aan dat silymarine vetoxidatie vermindert en de verlaging van het glutathionniveau, door overmatig alcohol gebruik of door een te hoge toxische belasting, voorkomt. Tijdens dit onderzoek bleek het dat bij de proefpersonen die silymarine toegediend kregen dat het glutathionniveau 35% hoger was dan bij de proefpersonen in de controle groep die geen silymarine kregen. Een hoog glutathionniveau verbetert de immuunsysteemfunctie zodat het ontstaan van kanker beter voorkomen kan worden en het lichaam beter beschermd is tegen virale infecties.

CVS/ME patiënten met chronische virale infecties kunnen overwegen om maria distel, samen met andere immuunsysteem versterkende middelen, te gebruiken.

Silymarine werkt herstelend
Silymarine is een “hersteller” geen “versneller”!! Silymarine vertraagt de werking van het Fase I enzym CYP3A4. Bovendien geven dierproeven aan dat silymarine de ontgifting van biluribine via het glucoronisatie proces van fase II (conjugatie) vertraagd. Silymarine kan dus niet zo maar gebruikt worden om te traag verlopende ontgifting processen te versnellen. Het is eerder een middel dat de lever beschermt en helpt te herstellen.
 

Silymarine beschermt tegen de schade veroorzaakt paracetemol

Silymarine is een veel complexere stof dan veel natuurgenezers doen geloven. Een voorbeeld. Silymarine beschermt patiënten die, vanwege chronische pijnklachten, (komt veel voor bij ME en FMS) vaak paracetamol gebruiken tegen de schadelijke bijwerking van dit middel op de lever en de nieren. Goed nieuws voor deze groep van patiënten. De algemeen geaccepteerde lezing is dat deze schade veroorzaakt wordt doordat acetaminophen, de werkzame stof van paracetamol, het glutathionniveau in de levercellen laat dalen.

Glutathion moet de lever beschermen tegen de vrije radicalen die ontstaan tijdens het ontgiftingsproces. Maar helaas is deze lezing niet helemaal juist. Acetaminophen is namelijk helemaal niet verantwoordelijk voor de daling van het glutathion niveau in de levercellen. De daling van het glutathionniveau wordt veroorzaakt door benzoquinone, de stof waarin acetaminophen door de lever (Fase I) wordt omgezet. Benzoquinone is een gevaarlijke vrije radicaal die geneutraliseerd wordt door glutathion waardoor het niveau van glutathion snel daalt. Acetaminophen is in zijn oorspronkelijke vorm eigenlijk een soort van antioxidant, die dus net als glutathion de schadelijke benzoquinone kan vernietigen.

Als Fase I te snel werkt wordt acetaminophen snel afgebroken in het gevaarlijke benzoquinone. Patiënten met een te snel verlopende Fase I ondervinden veel bijwerkingen van paracetemol maar geen therapeutisch effect (vermindering van klachten). Silymarine is ook een krachtige antioxidant, zelfs vele malen sterker dan vitamine E, maar vertraagt bovendien de werking van het cytochroom P450 systeem van Fase I. Ja u leest het goed, silymarine vertraagt onderdelen van het Fase I ontgiftingsproces. Hierdoor wordt minder snel benzoquinone geproduceerd en kan acetaminophen als antioxidant synergistisch (versterkend) werken met silymarine om radicaalschade door benzoquinone te voorkomen.

Silymarine werkt ontstekingsremmend

Silymarine vertraagt Fase I
Silymarine vertraagt de werking van het Fase I enzym CYP3A4. Dat is goed nieuws voor patienten waarbij Fase I te snel verloopt. Deze patienten worden ook wel pathologische (ziekmakende) ontgifters genoemd. Maak alleen van Silymarine gebruik als door onderzoek aangetoont is dat Fase I bij u te langzaam verloopt.
 
Onderzoek van Dehmlow dat in 1996 werd gepubliceerd toont aan dat silymarine in staat is om de productie van ontstekingsbevorderende leukotrienes in de lever te verminderen. Leukotrienes spelen ook een rol bij cholistasis, een stoornis waardoor de galproductie verminderd of totaal gestopt wordt. De vermindering van de leukotrine productie kon reeds met een redelijk lage dosis silymarine bereikt worden en vormt naast de antioxidant werking een van de belangrijkste leverbeschermende eigenschappen.

CVS/ME patiënten met chronische darmklachten waarbij de ontlasting aan de WC pot blijft kleven (vet in de ontlasting) kunnen overwegen maria distel toe te passen om de spijsvertering te verbeteren.

Silymarine vertraagt de werking van sommige fase I enzymen

Venkataramanan e.a. hebben dit vertragende effect van silymarine op fase I van de ontgifting in november 2000 verder onderzocht. Silymarine bleek heel selectief de werking van het cytochroom P450 enzym CYP3A4 te verminderen. CYP3A4 is het belangrijkste ontgiftingsenzym van Fase I. CYP3A4 is verantwoordelijk voor de afbraak (ontgifting) van sommige geneesmiddelen en wordt gebruikt bij het deactiveren van hormonen. Silymarine is dus instaat om de afbraak van sommige geneesmiddelen te vertragen, waardoor het geneesmiddel langer dan normaal en in een hogere concentratie in het bloed aanwezig blijft. Silymarine verandert hierdoor de werking (farmakocinetische eigenschappen) van sommige geneesmiddelen, o.a. van cholesterolverlagende geneesmiddelen. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden. Dierproeven die in dit onderzoek zijn uitgevoerd geven ook aan dat silymarine de ontgifting van biluribine via het glucoronisatie proces van fase II (conjugatie) vertraagd. Maria Distel is daarom geen goede keuze voor patiënten die gediagnosticeerd zijn met de ziekte van Gilbert (een erfelijke vermindering in de afbraak van bilirubine).

CVS/ME patiënten die overwegen om maria distel bij de behandeling in te zetten doen er goed aan hun reguliere medicijngebruik met de behandelende arts of therapeut door te spreken. Ook is het verstandig om via onderzoek te controleren hoe het gesteld is met de verwerkingscapaciteit van Fase I en II. Maria distel is nl. geen goede keuze bij patiënten waar ontgiftingsfasen, ook zonder dit middel, al te traag verlopen.

Referenties maria distel (silymarine)

WAARSCHUWING
Silymarine is instaat om de afbraak van sommige geneesmiddelen te vertragen, waardoor het geneesmiddel langer dan normaal en in een hogere concentratie in het bloed aanwezig blijft. Silymarine verandert hierdoor de werking (farmakocinetische eigenschappen) van sommige geneesmiddelen, o.a. van cholesterolverlagende geneesmiddelen. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden.
 
  1. Altorjay I et al. The effect of silibinin on the free radical scavenger mechanisms of human erythrocytes in vitro. Acta Physiol Hung 1992;80:375-80.
  2. Bindoli A et al. Inhibitory action of silymarine on lipid peroxide formation in rat liver mitochondria and microsomes. Biochem Pharmacol 1977;26:2405-9.
  3. Boigk G et al. Silymarine retards collagen accumulation in early and advanced biliary fibrosis secondary to complete bile duct obliteration in rats. Hepatology 1997;26:643-9.
  4. Bokemeyer C et al. Silibinin protects against cisplatin-induced nephrotoxicity without compromising cisplatin or ifosfamide anti-tumor activity. Br J Cancer 1996;74:2036-41.
  5. Chen H et al. Protective effects of silibinin and tetrandrine on the outcome of spontaneously hypertensive rats subjected to acute coronary artery occlusion. Int J Cardiol 1993;41:103-8.
  6. Dehmlow C et al. Scavenging of reactive oxygen species and inhibition of arachidonic acid metabolism by silibinin in human cells. Life Sci 1996;58:1591- 1600.
  7. Dehmlow C et al. Inhibition of Kupffer cell functions as an explanation for the hepatoprotective properties of silibinin. Hepatology 1996;23:749-54.
  8. Feher J et al. Effect of silibinin on the activity and expression of superoxide dismutase in lymphocytes from patients with chronic alcoholic liver disease. Free Rad Res Commun 1987;3:373-7.
  9. Feher J et al. Liver-protective action of silymarine therapy in chronic alcoholic liver disease. Orv Hetil 1989;130:2723-7.
  10. Ferenci P et al. Randomized controlled trial of silymarine treatment in patients with cirrhosis of the liver. J Hepatol 1989;9:105-13.
  11. Fuchs E et al. Effects of silibinin and of a synthetic analogue on isolated rat heptatic stellate cells and myofibroblasts. Drug Res 1997;47:1383-7.
  12. Geller LI et al. Treatment of fatty hepatosis in diabetics. Probl Endokrinol (Mosk) 1993;39:20-2.
  13. Kim DH et al. Silymarine and its components are inhibitors of beta-glucuronidase. Biol Pharm Bull 1994;17:443-5.
  14. Kreeman V et al. Silymarine inhibits the development of diet-induced hypercholesterolemia in rats. Planta Med 1998;64:138-42.
  15. Lahiri-Chatterjee M et al. A flavonoid antioxidant, silymarine, affords exceptionally high protection against tumor promotion in the SENCAR mouse skin tumorigenesis model. Cancer Res 1999;59:622-32.
  16. Locher R et al. Inhibitory action of silibinin on low density lipoprotein oxidation. Drug Res 1998;48:236-9.
  17. Manna SK et al. Silymarine suppresses TNF-induced activation of NF-kappaB, c-Jun N-terminal kinase, and apoptosis. J Immunol 1999;163:6800-9.
  18. Mira L et al. Scavenging of reactive oxygen species by silibinin dehemisuccinate. Biochem Pharmacol 1994;48:753-9.
  19. Onat D et al. Effect of alpha-tocopherol and silibinin dihemisuccinate on the proliferation of human skin fibroblasts. Biotechnol Appl Biochem 1999;29:213-15.
  20. Pietroangelo A et al. Antioxidant activity of silibinin in vivo during long-term iron overload in rats. Gastroenterology 1995;109:1941-9.
  21. Rui YC et al. Effects of silibinin on production of oxygen free radical, lipoperoxide and leukotrienes in brain following ischemia and reperfusion. Chung Kuo 1990;11:418-21.
  22. Saliou C et al. Selective inhibition of NF-kappaB activation by the flavonoid hepatoprotector silymarine in HepG2. Evidence for different activating pathways. FEBS Lett 1998;440:8-12.
  23. Scambia G et al. Antiproliferative effect of silibinin on gynecological malignancies: synergism with cisplatin and doxorubicin. European J Cancer 1996;32A:877-82.
  24. Schonfeld J et al. Silibinin, a plant extract with antioxidant and membrane stabilizing properties, protects exocrine pancreas from cyclosporin A toxicity. CMLS Cell Mol Life Sci 1997; 53:917-20.
  25. Schriewer H, Rauen HM. The effect of silibinin dihemisuccinate on cholesterol biosynthesis in rat liver homogenates. Arzneimittelforschung 1977;27:1691-4.
  26. Skottova N, Krecman V. Silymarine as a potential hypocholesterolemic drug. Physiol Res 1998;47:1-7.
  27. Skottova N, Krecman V. Dietary silymarine improves removal of low density lipoproteins by the perfused rat liver. Acta Univ Palacki Fac Med 1998;141:39-40.
  28. Skottova N et al. Activities of silymarine and its flavolignans upon low density lipoprotein oxidizability in vitro. Phytother Res 1999; 13:535-7.
  29. Sonnenbichler J et al. Biochemical effects of the flavonolignan silibinin on RNA, protein, and DNA synthesis in rat livers. Progress Clin Biol Res 1986;213:319-31.
  30. Sonnenbichler J et al. Stimulatory effects of silibinin and silichristin from the milk thistle Silybum marianum on kidney cells. J Pharmacol Exp Ther 1999;290:1375-83.
  31. Strauber RE, Stindl G. Protective effect of silibinin against ethanol-induced cytotoxicity in HepG2 cells. J Hepatol 1999;30 (Suppl):277.
  32. Soto CP et al. Prevention of alloxan-induced diabetes in the rat by silymarine. Comp Biochem Physiol C Pharmacol Toxicol Endocrinol 1998;119:125-9.
  33. Tang ZJ. Alterations in insulin receptor in injured rats and the effects of dexamethasone and silibinin. Chung Hua 1991;7:214-7.
  34. Valenzuela A et al. Selectivity of silymarine on the increase of glutathione content in different tissues of the rat. Planta Med 1989;55:420-2.
  35. Valenzuela A et al. Effect of silibinin dihemisuccinate on the ethanol metabolizing systems of the rat liver. Cell Biochem Funct 1989;7:173-8.
  36. Valenzuela A, Garrido A. Biochemical bases of the pharmacological action of the flavonoid silymarine and its structural isomer silibinin. Biol Res 1994;27:105-12.
  37. Velussi M et al. Long-term (12 months) treatment with antioxidant drug (silymarine) is effective on hyperinsulinemia, exogenous insulin need and malondialdehyde in cirrhotic diabetic patients. J Hepatol 1997;26:871-9.
  38. Zhao J, Agarwal R. Tissue distribution of silibinin, the major active constituent of silymarine, in mice and its association with enhancement of phase II enzymes: implications in cancer chemoprevention. Carcinogenesis 1999;20:2101-8.
SITE MAP
Maagdarmstoornissen: Candida infectie - Prikkelbaredarmsyndroom - Crohn - Colitus Ulcerosa - CVS/ME: Chronische vermoeidheid Syndroom - Diabetische complicaties: Bloeduiker stabilisatie - Neuropathie - Retinopathie - Nefropathie - Hart- en vaatziekten: Cardiomyopathie en Hartfalen - Hoge bloeddruk - Cholesterol verlaging - Aderverkalking (atherosclerose) - Spataderen - Levensverlenging: 100 jaren jong - DHEA - Melatonine - 65+ - Kanker: - Ondersteuningstherapie bij kanker - Bot en gewrichtsaandoeningen: - Artrose - Artritis - Osteoporose - Fibromyalgie: - Fibromyalgie - Urinewegaandoeningen: - Prostaatklachten - Blaasontsteking - Vrouwenklachten: Menopauze - Premenstrueelsyndroom - Overgewicht: - Overgewicht - SLIM - Oogaandoeningen: Staar - Slecht zien Andere artikelen: - HPU - Astma - Multiple Sclerose - Psoriasis - Depressie
Uw keuze: pilliewillie.nl > CVS/ME > behandeling > ontgifting: lever en nieren > maria distel

Ondersteun mijn werk en plaats een link naar chronische-vermoeidheidssyndroom.pilliewillie.nl

Copyright © 15 March 2008

Site Map Contact

  • Home
  • Resultaten
  • Forum
  • Online therapeut
  • Gratis informatie
  • Zoeken
  • Contact
  • Diagnose ontgiftingstoornissen
  • Fase I en II
  • Maria Distel
  • Grapefruit
  • Kurkuma
  • Phosphatidylcholine
  • Aanbevolen supplementen