Wat is een schildklier?
De schildklier zit in de hals
De schildklierDe schildklier is het gaspedaal van het lichaam
De schildklierhormonen, en met name T3, regelen de snelheid waarmee de verschillende cellulaire verbrandingsprocessen (zuurstof + glucose / vetzuren --> ATP) verlopen. Is er te weinig schildklierhormoon voorhanden dan verlopen deze processen te traag, is er te veel verlopen ze te snel. De schildklier kan worden vergeleken met de gaspedaal van de auto, de schildklier kan de lichaamsprocessen sneller of langzamer laten verlopen.
De schildklier wordt bestuurd door de hypofyse en indirect door de hypothalamus
De hormoonproductie van de schildklier wordt geregeld door de hypofyse (pijnappelkier). De hypofyse (Pituitary Gland) is ongeveer zo groot als een pinda en zit aan de onderkant van de hersenen. Als de hypofyse merkt dat er te weinig schildklierhormonen in het bloed circuleren geeft hij door middel van het Thyroïd Stimulating Hormone (TSH) ook wel thyrotropin genoemd, de schildklier de opdracht meer hormonen te maken. De hypofyse is te vergelijken met de thermostaat van bijvoorbeeld een oven en de temperatuur van de oven te vergelijken met de schildklierhormonen. Wordt de temperatuur in de oven te laag (te weinig schildklierhormoon) dan verhoogd de thermostaat (de hypofyse) de gastoevoer (TSH) en gaat de temperatuur omhoog (meer schildklierhormonen). We kunnen het bakken van een taart vergelijken met het cellulaire verbrandingsproces. Als er te weinig warmte is (te weinig schildklierhormonen) duurt het lang voordat de taart klaar is (langzaam cellulair verbrandingsproces). Is de oven te heet (teveel schildklierhormonen) dan is de taart te snel klaar (snel cellulair verbrandingsproces). Je zou, om bij deze metafoor te blijven, kunnen zeggen dat het aanbakken van de taart de schadelijke bijwerkingen zijn die optreden als er sprake is van te veel schildklierhormonen, hyperthyroïdie (hyper = te veel).Een verkeerde behandeling van hypothyroïdie (hypothyreoïdie) kan hyperthyroïdie veroorzaken
De hypofyse wordt op zijn beurt weer aangestuurd door de hypothalamus. De hypothalamus produceert het Thyrotropin Releasing Hormone (TRH), waarmee de activiteit van de hypofyse wordt geregeld. In het voorbeeld van de oven is de hypothalamus als het ware een persoon die de thermostaat (hypofyse) op de juiste waarde in stelt.Als de hypothalamus niet goed werkt, heeft dat niet alleen gevolgen voor de hypofyse maar ook voor andere onderdelen van het hormonale systeem, zoals de bijnieren. Bij CVS/ME patiënten komt het heel vaak voor dat de samenwerking tussen de hypothalamus, de hypofyse en de bijnieren verstoord is, daarom is het voor deze patiënten extra belangrijk alert te zijn op mogelijke schildklierproblemen.
Oorzaak en gevolg van hypothyroïdie (hypothyreoïdie)
Wat is hypothyroïdie (hypothyreoïdie)?
Een uiterst conventionele en niet geheel correcte definitie van hypothyroïdie (hypothyreoïdie) (hypo = te weinig) luidt: een aandoening waardoor de schildklier te weinig schildklierhormonen produceert. Deze definitie is eigenlijk niet correct omdat hypothyroïdie (hypothyreoïdie) ook klachten veroorzaakt als:- de omzetting van T4 naar T3 in het lichaam (dus niet in de schildklier) niet goed verloopt waardoor er te weinig actieve T3 bij de cellen aankomt
- er een cellulaire receptor resistentie voor T3 is ontstaan (te vergelijken met een insuline resistentie) waardoor de werkingskracht van dit hormoon verminderd is.
- er een tekort van een of meerdere transporteiwitten is ontstaan waardoor de schildklierhormonen hun doel in het lichaam niet bereiken.
|
Een veel betere definitie zou kunnen zijn: hypothyreoïdie is een aandoening waardoor de cellen onvoldoende door schildklierhormonen worden gestimuleerd.
Hypothyroïdie, om wat voor één van de bovenstaande redenen dan ook, heeft als gevolg dat het verbrandingsproces op cellulair niveau langzamer verloopt. Dit heeft gevolgen voor het gehele lichaam: de hartslag wordt verlaagd, de bloeddruk gaat omlaag, de bloedcirculatie wordt vertraagd en de spijsvertering verloopt langzamer. hypothyreoïdie komt bij ouderen vaak voor en bij vrouwen meer voor dan bij mannen.
Klachten van hypothyroïdie (hypothyreoïdie)
De klachten van hypothyroïdie komen grotendeels overeen met die van CVS/ME en FMS, maar er komen ook klachten voor die niet specifiek zijn voor CVS/ME en FMS. Klachten die overeenkomen met CVS/ME zijn:- Vermoeidheid, spierzwakte
- Spierkrampen, spierpijnen, stijve armen en benen
- Concentratieproblemen, slecht geheugen, niet helder kunnen denken
- Obstipatie
- Allergieën
- onverklaarbaar overgewicht
- dun haar dat afbreekt en uitvalt, broze nagels
- intolerantie voor kou
- droge, ruwe en bleke huid
- verlaagde lichaamstemperatuur
- pafferig gezicht vooral bij de ogen
Oorzaken van hypothyroïdie (hypothyreoïdie)
Vroeger werd hypothyreoïdie meestal veroorzaakt door een jodium tekort. In de Westerse wereld komt een jodium tekort bijna niet meer voor omdat ons voedsel met jodium wordt verrijkt. Heden ten dage wordt hypothyroïdie het meest veroorzaakt door hypothyroïditis, een ontsteking aan de schildklier die ook wel de ziekte van Hashimoto genoemd wordt. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door een auto-immuunreactie van het immuunsysteem. Het immuunsysteem ziet de schildkliercellen door een stoornis als vijandig en produceert antilichamen (Thyroïd Perixidase Antibodies, TPA) die zich aan de schildkliercellen hechten om ze als vijandig aan te merken waardoor ze door andere cellen van het immuunsysteem vernietigd kunnen worden. Hierdoor gaat de schildklierfunctie langzaam verloren. Men denkt dat voor de ziekte van Hashimoto, zoals vaak bij een auto-immuunziekte, een genetische predispositie bestaat. De ziekte van Hashimoto komt het meest bij vrouwen en bij ouderen voor. Deze ziekte veroorzaakt geen pijn of klachten en kan daardoor jarenlang onopgemerkt blijven totdat er klachten ontstaan als gevolg van het functieverlies van de schildklier: hypothyroïdie. Andere oorzaken van hypothyreoïdie zijn:
|
- een schildklieroperatie of bestraling
- behandeling met radioactief jodium (hyperthyroïdie)
- het gebruik van sommige geneesmiddelen, zoals lithium
- een infectie die een tijdelijke hypothyroïdie (hypothyreoïdie) veroorzaakt
- een stoornis van de hypofyse en / of de hypothalamus.
- Selenium supplementation in patients with autoimmune thyroiditis decreases thyroid peroxidase antibodies concentrations
- Concentration of selenium in the whole blood and the thyroid tissue of patients with various thyroid diseases.
- Effects of the combined deficiency of selenium and iodine on thyroid function
Diagnose van hypothyroïdie (hypothyreoïdie)
Standaard bloedtest is niet toereikend
De huisarts zal, als klachten daar aanleiding toe geven, een TSH meting verrichten om de schildklierfunctie te testen. Als de TSH waarde laag is of nog binnen de referentiewaarden valt functioneert de schildklier, volgens de huisarts, normaal. Hij neemt aan dat een lage TSH waarde met een voldoende hoge T3/T4 waarde overeenkomt. Maar zo eenvoudig ligt het niet, want een lage TSH waarde zou ook kunnen duiden op een slecht werkende hypofyse of een verstoorde hypothalamus waardoor de hypofyse door te weinig TRH onvoldoende wordt gestimuleerd. De reactie van de huisarts zal zijn dat een stoornis van de hypofyse of de hypothalamus maar heel zelden voorkomt. Bij CVS/ME patiënten is echter het omgekeerde het geval. Bij deze patiënten komt een verstoring in de samenwerking van de hypothalamus, de hypofyse en de bijnieren juist heel vaak voor. Bovendien zijn de referentiewaarden van TSH waarschijnlijk te hoog gesteld omdat tijdens het onderzoek, waarbij deze waarden werden vastgesteld, nog niet bekend was dat hypothyreoïdie op zo’n grote schaal voorkwam. Hierdoor zijn waarschijnlijk ook proefpersonen in het onderzoek opgenomen die reeds aan hypothyroïdie leden, waardoor de referentiewaarden voor TSH hoger zijn uitgevallen. Op 18 januari 2001 liet de American Association of Clinical Endocrinologists via een persbericht weten dat: “Ofschoon een TSH waarde die ligt tussen de 3,0 - 5,0 als normaal gezien wordt, moeten deze waarden toch gezien worden als een signaal voor het ontwikkelen van hypothyroïdie. Maar er zijn nog meer valkuilen voor de arts of specialist die voor de diagnose van hypothyreoïdie van bloeduitslagen gebruik maakt.TSH en TT4 beiden binnen de referentiewaarden. Hieruit zou men kunnen concluderen dat de schildklier goed werkt, maar het zou ook zo kunnen zijn dat het enzymatische proces dat T4 omzet naar T3 niet goed verloopt en dat er daarom bij de patiënt sprake is van hypothyreoïdie omdat er onvoldoende actieve T3 beschikbaar is. Een seleniumdeficiëntie zou hier de oorzaak van kunnen zijn.
TSH en FT3 beiden binnen de referentiewaarden. Kunnen we nu de conclusie trekken dat de schildklier bij deze patiënt goed werkt? Nee weer niet, omdat de patiënt misschien wel een receptor resistentie heeft ontwikkeld voor T3 waardoor er veel meer T3 nodig is om het cellulaire metabolisme op een juiste manier aan te sturen. De schildklier werkt hier wel goed maar voor de patiënt niet goed genoeg.
Het is daarom voor een patiënt verstandig om een arts te zoeken die naar de klachten kijkt die horen bij hypothyroïdie en minder naar bloeduitslagen en referentiewaarden en op basis van deze klachten bereid is te behandelen.
|
Een groot aantal patiënten die op klinische gronden (gewichtstoename, vermoeidheid, lage lichaamstemperatuur, droge huid, brosse nagels, dun haar, obstipatie) door de huisarts werden gediagnosticeerd met hypothyreoïdie maar waarvan het laboratoriumonderzoek een negatief resultaat aan gaf bleken wel degelijk te herstellen door een schildklierhormoonbehandeling. Dit onderzoek suggereert dat een klinisch onderzoek wat betreft hypothyreoïdie betere resultaten oplevert dan een laboratorium onderzoek.
Gelukkig zijn er ook situaties waarin de diagnose via bloedonderzoek wel duidelijk is: TSH verhoogd, TT4 verlaagd: Hypothyroïdie. TSH laag, TT4 laag, secundaire of tertiaire hypothyroïdie (stoornis hypofyse of hypothalamus). De diagnose secundaire of tertiaire hypothyreoïdie is voor CVS/ME patiënten een belangrijke indicatie omdat dit er op wijst dat waarschijnlijk ook de bijnieren behandeld dienen te worden omdat ook dit orgaan samenwerkt met de hypofyse en de hypothalamus.
Als uw arts hypothyreoïdie wil vast stellen aan de hand van bloedonderzoek, vraag dan altijd naar de gemeten waarden en de gebruikte referentiewaarden zodat u zich kan overtuigen op welke grond hij u positief of negatief beoordeelt.
Een eenvoudige lichaamstemperatuurtest
Dr. Barnes heeft een eenvoudige test ontwikkeld waarmee u zelf op eenvoudige wijze hypothyroïdie kunt diagnosticeren. Het gaat hier om een lichaamstemperatuurtest die moet worden uitgevoerd voordat u op staat. De test gaat als volgt:- Leg voordat u gaat slapen een thermometer op uw nachtkastje klaar. Sla een kwikthermometer al vast naar beneden.
- Meet de volgende morgen, voordat u op staat, uw lichaamstemperatuur door de thermometer 10 minuten in uw oksel te klemmen. Beweeg zo min mogelijk, sta dus niet op uit bed, blijf rustig liggen.
- Doe deze test op twee verschillende dagen.
- Uitslag:
36,6 - 36,8 C: uw schildklier werkt goed
lager dan 36,6 C: u heeft met 85% zekerheid hypothyroïdie.
Menstruerende vrouwen moeten de test, vanwege temperatuurschommelingen in hun maandelijkse periode, op de tweede en derde dag na het begin van hun menstruatie uitvoeren.
Subklinische hypothyroïdie (hypothyreoïdie)
Een subclinische hypothyroïdie: is een lichte vorm van hypothyreoïdie, de kenmerken zijn:- een lichte vermoeidheid, onverklaarbaar overgewicht
- een licht verhoogde TSH waarde
- normale of licht verlaagde TT4 en FT4 waarden
Uit een zeer grootschalig onderzoek (The Wickham Survey) waaraan 2779 volwassen proefpersonen mee deden en waarbij deze proefpersonen op hypothyreoïdie werden onderzocht en na twintig jaar opnieuw op hypothyroïdie werden onderzocht bleek het dat een TSH waarde boven de 2 mU/L, gemeten tijdens het eerste onderzoek, de kans op de ontwikkeling van hypothyroïdie aanmerkelijk vergroot. Deze kans op hypothyreoïdie werd nog verder vergroot als er ook sprake was schildklier antilichamen (Thyroïd Perixidase Antibodies, TPA) in het bloed. De samenvatting van dit artikel is aan het einde van dit hoofdstuk toegevoegd. sub clinical goed artikel:
Hypothyroïdie in relatie tot CVS/ME en FMS
De meeste CVS/ME patiënten ontwikkelen na de triggersituatie verstoringen in het hormonalesysteem. Men vermoedt dat de nauwgezette samenwerking tussen de hypothalamus, de hypofyse en de bijnieren verstoord wordt. Dit hormoonsysteem regelt ondermeer de stress response in het lichaam maar ook de snelheid waarmee het verbrandingsproces in het lichaam verloopt. Volgens Teitelbaum ontstaan er door deze ontregeling subklinische hormonale deficiënties, waaronder schildklierhormoon deficiënties die horen bij hypothyroïdie.Er zijn dan ook vele onderzoeken beschikbaar waarin wordt gemeld dat het klachtenpatroon dat hoort bij hypothyreoïdie overeenkomsten heeft met die van CVS/ME en FMS.
- Evaluation and management of endocrine dysfunction in fibromyalgia
- The differential diagnosis of generalized pain
- A practical approach to fibromyalgia
- Vermoeidheid, spierzwakte
- Spierkrampen, spierpijnen, stijve armen en benen
- Concentratie problemen, slecht geheugen, niet helder kunnen denken
- Obstipatie
- Allergieën
Behandeling van hypothyroïdie (hypothyreoïdie)
De voornaamste oorzaak van hypothyroïdie is thyroïditis, of te wel de ziekte van Hashimoto, een auto-immuunreactie. Bij CVS/ME patiënten komt hypothyroïdie vaker voor dan het landelijke gemiddelde doordat er bij een groot aantal van de CVS/ME patiënten ook sprake is van een verstoorde samenwerking tussen de hypothalamus, de hypofyse en de bijnieren. Dit heet secundaire (stoornis hypofyse) en tertiaire (stoornis hypothalamus) hypothyreoïdie.Als een arts schildklierhormoontherapie wil overwegen adviseer ik hem om de patiënt duidelijk te maken dat het in eerste instantie gaat om een korte proefperiode om te zien hoe de patiënt op deze behandeling reageert. Op deze manier worden er geen al te hoge verwachtingen gewekt, CVS/ME blijft nl. een complexe ziekte met veel onbegrepen aspecten, de klachten kunnen ook door iets geheel anders worden veroorzaakt, en niets te maken hebben met hypothyreoïdie. Een arts zal in eerste instantie met T4 behandelen en pas in hoge uitzondering van T3 suppletie gebruik willen maken. In de volgende hoofdstukken komt de reden aan de orde.
|
Als schildklierhoormoontherapie uw klachten duidelijk verbetert, dan zult u deze medicijnen de rest van uw leven moeten blijven gebruiken. Neem daarom voor de proefperiode ruim de tijd. Bovendien moet u er rekening mee houden dat u de dosis af en toe zal moeten bijstellen als u ouder wordt. Hypothyroïdie kent nl. een leeftijdsafhankelijke progressie, als u ouder wordt gaat uw schildklier nog verder achteruit.
Behandeling met T4
Voor de behandeling van hypothyroïdie wordt de laatste jaren voornamelijk gebruik gemaakt van een synthetische vorm van T4. Veelgebruikte producten zijn synthroïd en levothyroïd . In totaal zijn er ongeveer vier verschillende T4 producten beschikbaar. Er zijn kleine verschillen waardoor het ene product soms een beetje beter voor een patiënt werkt dan het andere, gewoon een kwestie van uitproberen.De gebruikte dosis voor volwassenen ligt meestal rond de 1,7 mcg per kg per dag en voor ouderen rond de 1 mcg per kg per dag. Artsen starten meestal met een lagere dosis die dan langzaam wordt opgebouwd. Via bloedonderzoek wordt de juiste dosis bepaald. Voor volwassenen ligt de startdosis rond de 75 mcg per dag en voor ouderen rond de 25 mcg per dag. Als de patiënt ook bekend is met hart en vaatziekten zal de arts vaak nog voorzichtiger zijn, lager doseren en vaker bloedonderzoek verrichten.
In eerste instantie zullen artsen de dosis aanpassen op basis van TT4 en FT3 bloeduitslagen. Uiteindelijk wil hij de patiënt zo instellen dat de TSH waarde rond de 0,4 mU/L komt te liggen. De hypofyse reageert echter maar langzaam op veranderingen in de hoeveelheden in het bloed circulerende schildklierhormonen daarom heeft een TSH waarde bepaling pas na 4 - 6 weken na een dosisaanpassing zin.
Het is verstandig als de patiënt zich tijdens de proefperiode, waarin ook de juiste dosis wordt bepaald, goed op de hoogte stelt van de klachten die horen bij hyperthyroïdie , te veel schildklierhormonen. Voor een arts is dat nl. een duidelijke indicatie om de dosis naar beneden bij te stellen.
Houdt als patiënt het doel goed in het oog: u moet zicht door de schildkliertherapie beter gaan voelen, bloeduitslagen zijn minder belangrijk. Houdt een dagboek bij, dat maakt de communicatie met de arts eenvoudiger en effectiever.
Verbeteringen zijn in het algemeen binnen 1 - 2 weken te verwachten. Als de verbetering zich inzet zal het gedurende een aantal maanden langzaam steeds beter gaan. Synthroïd en levothyroïd kunt u het best één maal per dag bij het ontbijt innemen.
Combinatie behandeling met T4 en T3
Als er tijdens bloedonderzoek komt vast te staan dat door de therapie met T4 wel de waarden voor TT4 en FT4 worden verhoogd maar dat de waarde van FT3 te laag blijft kan het zo zijn dat omzetting van T4 naar T3 niet goed verloopt. Als ook de klachten en de temperatuurtest nog steeds op hypothyreoïdie duiden zou een arts kunnen overwegen om de dosis T4 wat te verlagen en ook T3 hormoontherapie met behulp van Cytomel in de behandeling op te nemen.Armour Thyroid is een natuurlijk schildklierjromoon waarin zowel T3 als T4 voorkomt.
Uit een onderzoek waarbij 33 proefpersonen met hypothyroïdie mee deden, bleek dat de groep die zowel T4 als T3 kreeg toegediend een grotere verbetering te zien gaf dan de groep die alleen T4 kreeg. De samenvatting van dit artikel is aan het einde van dit hoofdstuk opgenomen. De Amerikaanse Federal Drugs Agency (FDA) heeft in mei 2002 een waarschuwing uitgegeven voor het gebruik van T3 schildklierhormonen (Cytomel). De reden voor deze waarschuwing was dat bij het samenstellen van de groepen proefpersonen bij het onderzoek dat uitgevoerd is om het effect van T3 hormonen te bestuderen op hypothyroïdie te weinig proefpersonen van 65 jaar en ouder betrokken waren. Hierdoor wordt er volgens de mening van de FDA te weinig rekening gehouden met de gezondheidsproblematiek van ouderen. Gezondheidsproblemen als hart en vaatziekten en een verminderde functie van de nieren maken de risico’s van schildklierhormoontherapie voor ouderen groter. Veiligheid en bijwerkngen:
Mogelijke bijverschijnselen: hyperthyroïdie
Hyperthyroïdie kan, in het geval van een foutief ingestelde schildklierhormoontherapie, de volgende bijwerkingen veroorzaken:- In rust een snelle hartslag
- Hartkloppingen
- Snel gewichtsverlies
- Lichte bevingen
- Slapeloosheid
- Heet en zweterig gevoel
- Klamme huid
- Vergroting van de schildklier
- Nervositeit, zenuwachtigheid en gejaagdheid
- Last van warmte (overmatig transpireren), voorkeur voor koude
Patiënten met ernstige hart en vaatziekten zoals cardiomyopathie, angina pectoris of een grotere kans op een hartaanval adviseer ik in het geval van bovenstaande klachten met spoed contact op te nemen met een arts.
Patiënten die naast schildklierhormonen ook gebruik gaan maken van carnitine suppletie moeten waarschijnlijk de schildklierhormoondosis aanpassen omdat carnitine de werking van schidlkierhormonen in sommige weefsel verzwakt.
Geef deze informatie aan uw arts
The incidence of thyroid disorders in the community: a twenty-year follow-up of the Whickham Survey.
Vanderpump MP, Tunbridge WM, French JM, Appleton D, Bates D, Clark F, Grimley Evans J, Hasan DM, Rodgers H, Tunbridge F, et al. Department of Medicine, Newcastle General Hospital, UK. Clin Endocrinol (Oxf) 1995 Jul;43(1):55-68Background And Objective: The original Whickham Survey documented the prevalence of thyroid disorders in a randomly selected sample of 2779 adults which matched the population of Great Britain in age, sex and social class. The aim of the twenty-year follow-up survey was to determine the incidence and natural history of thyroid disease in this cohort.
Design, Patients And Measurements: Subjects were traced at follow-up via the Electoral Register, General Practice registers, Gateshead Family Health Services Authority register and Office of Population Censuses and Surveys. Eight hundred and twenty-five subjects (30% of the sample) had died and, in addition to death certificates, two-thirds had information from either hospital/General Practitioner notes or post-mortem reports to document morbidity prior to death. Of the 1877 known survivors, 96% participated in the follow-up study and 91% were tested for clinical, biochemical and immunological evidence of thyroid dysfunction.
Results: Outcomes in terms of morbidity and mortality were determined for over 97% of the original sample. The mean incidence (with 95% confidence intervals) of spontaneous hypothyroidism in women was 3.5/1000 survivors/year (2.8-4.5) rising to 4.1/1000 survivors/year (3.3-5.0) for all causes of hypothyroidism and in men was 0.6/1000 survivors/year (0.3-1.2). The mean incidence of hyperthyroidism in women was 0.8/1000 survivors/year (0.5-1.4) and was negligible in men. Similar incidence rates were calculated for the deceased subjects. An estimate of the probability of the development of hypothyroidism and hyperthyroidism at a particular time, i.e. the hazard rate, showed an increase with age in hypothyroidism but no age relation in hyperthyroidism. The frequency of goitre decreased with age with 10% of women and 2% of men having a goitre at follow-up, as compared to 23% and 5% in the same subjects respectively at the first survey. The presence of a goitre at either survey was not associated with any clinical or biochemical evidence of thyroid dysfunction. In women, an association was found between the development of a goitre and thyroid-antibody status at follow-up, but not initially. The risk of having developed hypothyroidism at follow-up was examined with respect to risk factors identified at first survey. The odds ratios (with 95% confidence intervals) of developing hypothyroidism with (a) raised serum TSH alone were 8 (3-20) for women and 44 (19-104) for men; (b) positive anti-thyroid antibodies alone were 8 (5-15) for women and 25 (10-63) for men; (c) both raised serum TSH and positive anti-thyroid antibodies were 38 (22-65) for women and 173 (81-370) for men.
A logit model indicated that increasing values of serum TSH above 2mU/l at first survey increased the probability of developing hypothyroidism which was further increased in the presence of anti-thyroid antibodies.
Neither a positive family history of any form of thyroid disease nor parity of women at first survey was associated with increased risk of developing hypothyroidism. Fasting cholesterol and triglyceride levels at first survey when corrected for age showed no association with the development of hypothyroidism in women. CONCLUSIONS: This historical cohort study has provided incidence data for thyroid disease over a twenty-year period for a representative cross-sectional sample of the population, and has allowed the determination of the importance of prognostic risk factors for thyroid disease identified twenty years earlier.
L-Thyroxine therapy in subclinical hypothyroidism. A double-blind, placebo-controlled trial.
Cooper DS; Halpern R; Wood LC; Levin AA; Ridgway EC SO - Ann Intern Med 1984 Jul;101(1):18-24The indications for treating patients with subclinical hypothyroidism (normal serum thyroxine and free thyroxine levels, but elevated serum thyrotrophin levels) are poorly defined. In this study, 33 patients with subclinical hypothyroidism were randomly assigned in a double-blind manner to receive placebo or L-thyroxine therapy and were followed for 1 year with thyroid function tests, serum lipid measurements, basal metabolic rate and systolic time interval determinations, and a questionnaire on hypothyroid symptoms. The placebo group showed no changes in thyroid function or peripheral indices of thyroid hormone action. In the thyroxine-treated group, serum lipids and the mean systolic time interval did not change, but the systolic time intervals became normal in the 5 patients with the most abnormal baseline values. Symptoms improved in 8 of 14 patients receiving thyroxine and in 3 of 12 patients receiving placebo (p less than 0.05).
L-Thyroxine therapy may be useful for patients with subclinical hypothyroidism with abnormal myocardial contractility or symptoms consistent with mild hypothyroidism, or both.
Effects of Thyroxine as Compared with Thyroxine plus Triiodothyronine in Patients with Hypothyroidism
Robertas Bunevi ius, M.D., Ph.D., Gintautas Ka anavi ius, M.D., Ph.D., Rimas alinkevi ius, M.D., and Arthur J. Prange, M.D. NJEM Volume 340:424-429 February 11, 1999 Number 6Background Patients with hypothyroidism are usually treated with thyroxine (levothyroxine) only, although both thyroxine and triiodothyronine are secreted by the normal thyroid gland. Whether thyroid secretion of triiodothyronine is physiologically important is unknown.
Methods We compared the effects of thyroxine alone with those of thyroxine plus triiodothyronine (liothyronine) in 33 patients with hypothyroidism. Each patient was studied for two five-week periods. During one period, the patient received his or her usual dose of thyroxine. During the other, the patient received a regimen in which 50 µg of the usual dose of thyroxine was replaced by 12.5 µg of triiodothyronine. The order in which each patient received the two treatments was randomized. Biochemical, physiologic, and psychological tests were performed at the end of each treatment period.
Results The patients had lower serum free and total thyroxine concentrations and higher serum total triiodothyronine concentrations after treatment with thyroxine plus triiodothyronine than after thyroxine alone, whereas the serum thyrotropin concentrations were similar after both treatments.
Among 17 scores on tests of cognitive performance and assessments of mood, 6 were better or closer to normal after treatment with thyroxine plus triiodothyronine. Similarly, among 15 visual-analogue scales used to indicate mood and physical status, the results for 10 were significantly better after treatment with thyroxine plus triiodothyronine.
The pulse rate and serum sex hormone-binding globulin concentrations were slightly higher after treatment with thyroxine plus triiodothyronine, but blood pressure, serum lipid concentrations, and the results of neurophysiologic tests were similar after the two treatments.
Conclusions In patients with hypothyroidism, partial substitution of triiodothyronine for thyroxine may improve mood and neuropsychological function; this finding suggests a specific effect of the triiodothyronine normally secreted by the thyroid gland.
Referenties
- Ladenson PW, et al. (2000). American Thyroid Association guidelines for detection of thyroid dysfunction. Archives of Internal Medicine, 160: 1573-1575.
- LaFranchi S (2000). Disorders of the thyroid gland. In RE Behrman, et al., eds., Nelson Textbook of Pediatrics, 16th ed., pp. 1696-1713. Philadelphia: W.B. Saunders.
- Helfand M, Crapo LM. Screening for thyroid disease. Ann Intern Med 1990;112:840-9.
- Sawin CT, Chopra D, Azizi F, Mannix JE, Bacharach P. The aging thyroid. Increased prevalence of elevated serum thyrotropin levels in the elderly. JAMA 1979;242:247-50.
- Farwell AP, Braverman LE. Inflammatory thyroid disorders. Otolaryngol Clin North Am 1997;29: 541-56.
- Schubert MF, Kountz DS. Thyroiditis. A disease with many faces. Postgrad Med 1995;98(2):101-3,107-8,112.
- Singer PA, Cooper DS, Levy EG, Ladenson PW, Braverman LE, Daniels G, et al. Treatment guidelines for patients with hyperthyroidism and hypothyroidism. Standards of Care Committee, American Thyroid Association. JAMA 1995;273:808-12.
- Grebe SK, Cooke RR, Ford HC, Fagerstrom JN, Cordwell DP, Lever NA, et al. Treatment of hypothyroidism with once weekly thyroxine. J Clin Endocrinol Metab 1997;82:870-5.
- Bunevicius R, Kazanavicius G, Zalinkevicius R, Prange AJ Jr. Effects of thyroxine as compared with thyroxine plus triiodothyronine in patients with hypothyroidism. N Engl J Med 1999;340:424-9.
- Carr D, McLeod DT, Parry G, Thornes HM. Fine adjustment of thyroxine replacement dosage: comparison of the thyrotrophin releasing hormone test using a sensitive thyrotrophin assay with measurement of free thyroid hormones and clinical assessment. Clin Endocrinol [Oxf] 1988;28:325-33.
- Rosenbaum RL, Barzel US. Levothyroxine replacement dose for primary hypothyroidism decreases with age. Ann Intern Med 1982;96:53-5.
- Wallace K, Hoffman MT. Thyroid dysfunction: how to manage overt and subclinical disease in older patients. Geriatrics 1998;53:32-8,41.
- Surks MI, Sievert R. Drugs and thyroid function. N Engl J Med 1995;333:1688-94.
- Refetoff S, Weiss RE, Usala SJ. The syndromes of resistance to thyroid hormone. Endocr Rev 1993; 14:348-99.
- Singer PA, Cooper DS, Levy EG, Ladenson PW, Braverman LE, Daniels G, et al. Treatment guidelines for patients with hyperthyroidism and hypothyroidism. JAMA 1995;273:808-12.
- Vanderpump MPJ, Tunbridge WMG, French JM, Appleton D, Bates D, Clark F, et al. The incidence of thyroid disorders in the community: a twenty-year follow-up of the Whickham survey. Clin Endocrinol 1995;43:55-68.
- Helfand M, Crapo LM. Screening for thyroid disease. Ann Intern Med 1990;112:840-9.
- Danese MD, Powe NR, Sawin CT, Ladenson PW. Screening for mild thyroid failure at the periodic health examination: a decision and cost-effectiveness analysis. JAMA 1996;276:285-92.
- Surks MI, Ocampo E. Subclinical thyroid disease. Am J Med 1996;100:217-23.
- Othman S, Philips DIW, Parkes AB, Richards Cj, Harris B, Fung H, A long term follow up of postpartum thyroiditis. Clin Endocrinol 1990;32:559-64.
- Nyström E, Caidahl K, Fager G, Wikkelsö C, Lundberg PA, Lindstedt G. A double-blind cross-over 12 month study of l-thyroxine treatment of women with subclinical hypothyroidism. Endocrinology 1988;29:63-76.
- Cooper DS, Halpern R, Wood LC, Levin AA, Ridgway EC. l-Thyroxine therapy in subclinical hypothyroidism. A double-blind, placebo-controlled trial. Ann Int Med 1984;101:18-24.
- Monzani F, Del Guerra P, Caraccio N, Prunetti CA, Pucci E, Luisi M, et al. Subclinical hypothyroidism: neurobehavioral features and beneficial effect of l-thyroxine treatment. Clin Invest 1993;71:367-71.
- Joffe RT, Levitt AJ. Major depression and subclinical (grade 2) hypothyroidism. Psychoneuroendocrinology 1992;17:215-21.
- Roti E, Minelli R, Gardini E, Braverman LE. The use and misuse of thyroid hormone. Endocrine Rev 1993;14:401-23.
- Tanis BC, Westendorp RGJ, Smelt AHM. Effect of thyroid substitution on hypercholesterolaemia in patients with subclinical hypothyroidism: a re-analysis of intervention studies. Clin Endocrinol 1996;44:643-9.
- Misiunas A, Niepomniszcze H, Ravera B, Faraj G, Faure E. Peripheral neuropathy in subclinical hypothyroidism. Thyroid 1995;5:283-6.
- Staub J-J, Althaus BU, Engler H, Kyff AS, Trabucco P, Marquardi K, et al. Spectrum of subclinical and overt hypothyroidism: effect on thyrotropin, prolactin, and thyroid reserve, and metabolic impact on peripheral target tissues. Am J Med 1992;92:631-42.
Orthomoleculaire ondersteuning door artsen en therapeuten
De volgende artsen en therapeuten kunnen u ondersteunen bij de behandeling van CVS/ME:Cindy Korthouwer: Praktijk voor Natuurgeneeskunde
Email: cindykorthouwer@hotmail.com
Telefonisch spreekuur: maandag en woensdag van 11 - 12 uur, telefoon: 058 - 2155691
Cindy is maandag t/m vrijdag via het CVS/ME webforum bereikbaar.
Dr. P.W.M. van Meerendonk Biologisch Medisch Centrum
Amsterdamsestraatweg 544 A
3553 EN Utrecht
telefoon 030-2805089 16.30-17.30 uur behalve. woensdag
fax 030-2805198
Email: p.meerendonk@planet.nl
Prof. Dr. K. De Meirleir
AZ VUB, Dienst Sportgeneeskunde
Laarbeeklaan 101
1090 Jette, BELGIE
telefoon +32 (0)2477 4600
|
CVS/ME webforum
Ik heb voor CVS/ME patiënten een CVS/ME webforum op gezet. Het forum kan door CVS/ME patiënten gebruikt worden om ervaringen uit te wisselen, van elkaar te leren en elkaar te helpen. Bovendien worden in dit forum alle resultaten gemeld die CVS/ME patiënten behalen met de behandeling.Voor lezers is het erg belangrijk om te weten hoe u heeft ontdekt dat u CVS/ME had. Hoe lang u het al heeft en hoe het nu met u gaat. Door uw ervaring kunnen andere lezers deze ziekte beter herkennen en weten ze bovendien wat hen te wachten staat. Ook is het voor lezers belangrijk om te weten of er ook patiënten zijn die met CVS/ME gediagnosticeerd zijn maar waarvoor later bleek dat geen CVS/ME hadden maar een veel beter behandelbare aandoening zoals HPU of een infectie ziekte. Voor het uitwisselen van deze informatie is het web forum opgezet. Plaats daarom jouw CVS/ME verhaal op het forum. Je kan actief mee doen aan discussies of alleen maar lezen wat anderen te vertellen hebben over CVS/ME. Het is wel noodzakelijk dat je registreert. Sommige behandelingsforums zijn alleen toegankelijk na registratie.
CVS/ME email channel
Voor CVS/ME patiënten heb ik ook een email channel opgezet. Via dit channel houd ik CVS/ME patiënten op de hoogte van veranderingen van mijn bestaande artikelen en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de behandeling van CVS/ME. Je kan meedoen aan het channel door je aan te melden via deze pagina. Natuurlijk kan je elk moment stoppen door je via dezelfde pagina weer af te melden. Na een subscribe krijg je automatisch een email waarin ik je vraag je aanmelding te bevestigen. Volg de instructies in deze email.Door lezers gemelde resultaten
Ik wil heel graag weten welke resultaten met mijn adviezen worden behaald. Ervaringen van anderen zijn waardevoller dan tien artikelen van mij. Wilt u mij alstublieft laten weten of u resultaten boekt met deze informatie!!!!Overzicht van alle forum reacties over de behandeling van CVS/ME
- In dit overzicht vindt u alle reacties van forumgebruikers over de diagnose van CVS/ME.
- In dit overzicht vindt u alle reacties van forumgebruikers over de behandeling van CVS/ME.
Geplaatst: 27 Mei 2003 07:56 Behandeling FireFly
Zo, weer even een tussenstand!- zit op 1 3/4 tabl. thyreoidum
- huid verbetert nogsteeds
- minder snel, en minder erge spier & gewrichtsklachten
- minder oogklachten (voorheen veel last van droge ogen, heb n bril die ik voorheen hele dagen op had, nu alleen 's avonds als ik heel moe ben, of als ik een lang stuk moet lezen)
- betere stemming, stabieler
- veel minder last van PMS
- bijna nooit meer koud, slaap nogsteeds prima zonder electrische deken
- verminderde eetlust (voorheen overdreven eetlust, nu is het een stuk normaler)
- veel minder last van hypo's
- minder behoefte aan suiker
- minder last van duizelingen, heb ook veel minder kalium nodig op het moment
- hogere hartslag dan voorheen (toen was t veel te laag)
- langzaamaan wat aan het afvallen (tot nu toe 2 kilo, hopelijk blijven die er ook af......)
Zit nu zelfs stiekem weer na te denken over sporten....! heb soms enorme zin om wat actiefs te gaan doen.. badminton ofzo, das ook niet extreem intensief...
Lees het bericht van FireFly en de reacties van anderen op het CVS/ME forum.
SITE MAP
Maagdarmstoornissen: Candida infectie - Prikkelbaredarmsyndroom - Crohn - Colitus Ulcerosa - CVS/ME: Chronische vermoeidheid Syndroom - Diabetische complicaties: Bloeduiker stabilisatie - Neuropathie - Retinopathie - Nefropathie - Hart- en vaatziekten: Cardiomyopathie en Hartfalen - Hoge bloeddruk - Cholesterol verlaging - Aderverkalking (atherosclerose) - Spataderen - Levensverlenging: 100 jaren jong - DHEA - Melatonine - 65+ - Kanker: - Ondersteuningstherapie bij kanker - Bot en gewrichtsaandoeningen: - Artrose - Artritis - Osteoporose - Fibromyalgie: - Fibromyalgie - Urinewegaandoeningen: - Prostaatklachten - Blaasontsteking - Vrouwenklachten: Menopauze - Premenstrueelsyndroom - Overgewicht: - Overgewicht - SLIM - Oogaandoeningen: Staar - Slecht zien Andere artikelen: - HPU - Astma - Multiple Sclerose - Psoriasis - Depressie
Maagdarmstoornissen: Candida infectie - Prikkelbaredarmsyndroom - Crohn - Colitus Ulcerosa - CVS/ME: Chronische vermoeidheid Syndroom - Diabetische complicaties: Bloeduiker stabilisatie - Neuropathie - Retinopathie - Nefropathie - Hart- en vaatziekten: Cardiomyopathie en Hartfalen - Hoge bloeddruk - Cholesterol verlaging - Aderverkalking (atherosclerose) - Spataderen - Levensverlenging: 100 jaren jong - DHEA - Melatonine - 65+ - Kanker: - Ondersteuningstherapie bij kanker - Bot en gewrichtsaandoeningen: - Artrose - Artritis - Osteoporose - Fibromyalgie: - Fibromyalgie - Urinewegaandoeningen: - Prostaatklachten - Blaasontsteking - Vrouwenklachten: Menopauze - Premenstrueelsyndroom - Overgewicht: - Overgewicht - SLIM - Oogaandoeningen: Staar - Slecht zien Andere artikelen: - HPU - Astma - Multiple Sclerose - Psoriasis - Depressie